Sjabloon Wizard

Met de Sjabloon Wizard (Te vinden via: Instellingen > Facturen & Offertes) is het mogelijk om zonder technische kennis (zoals CSS) de opmaak van o.a. je facturen en offertes te bepalen.

Er is daarnaast per sjabloon ondersteuning voor een versie die je ontwerpt voor het versturen per e-mail. En indien gewenst ook een versie voor het versturen per post.

Profielen (Pro pakket)

Standaard zijn er twee profielen beschikbaar. In het Nederlands en Engels. Je kunt zelf ook profielen toevoegen. Daarna kun je dan in bijvoorbeeld het factuur sjabloon een ander logo instellen of een andere tekst toevoegen. Bij de contactgegevens van de klant kun je het gewenste profiel toewijzen via het tabblad "Details" en dan bij het onderdeel "Voorkeuren".

Sjablonen

Door linksboven op de naam van het sjabloon te klikken (Standaard: "Factuur") kun je wisselen tussen de verschillende sjablonen die wij ondersteunen (zoals factuur, offerte, pakbon & orderbevestiging). Als je facturen per post op jouw briefpapier wilt printen kun je hiervoor een apart sjabloon gebruiken. Dit extra sjabloon kan worden ingesteld via Apart sjabloon voor het versturen per post".

Instellen logo en/of achtergrond
Je hebt via de optie "Invoegen" de mogelijkheid om een logo en/of een achtergrond in te stellen. Let er op dat je bij het instellen van een achtergrond een afbeelding gebruikt met het A4 formaat van 210x297 mm met maximaal 300 DPI.
Je kunt na het uploaden van je logo dit element verslepen naar de gewenste positie. En daarnaast kun je de grootte bepalen.

Toon raster en hulplijnen
Je kunt als extra hulp voor bijvoorbeeld het netjes uitlijnen van velden gebruik maken van een raster of hulplijnen. Deze hulpmiddelen kun je tonen via de optie "Weergeven".

Slepen & opmaken van de velden
Op het briefpapier staan verschillende velden. Elk veld kun je selecteren door er 1x op te klikken. Waarna je het kunt verslepen en de grootte kunt bepalen. Door het te dubbelklikken krijg je extra functies aangeboden.

Opmaak productlijst
De productlijst bestaat standaard uit product/dienst, beschrijving, aantal, prijs, korting, btw en het totaal veld. Je kunt als je deze velden dubbelklikt de volgorde en grootte bepalen. Daarnaast kun je ook de titels ook aanpassen door op het pennetje te klikken. Daarna opent zich een lijst met titels welke je kunt aanpassen. Via de optie "Geavanceerd" in het hoofdmenu kun je nog meer specifieke mogelijkheden instellen.

Tekstvelden
Je kunt zelf teksten toevoegen en opmaken via de optie "Invoegen > Tekstveld". Er opent zich dan een nieuw scherm waar je de tekst in kan plaatsen en opmaken. Na het opslaan kun je de gewenste positie bepalen van het tekstveld.

Gebruik van variabelen
Elk sjabloon bevat een aantal variabelen, welke worden ingevuld op het moment dat de PDF wordt gegenereerd. Deze variabelen zijn te herkennen aan het % teken. (vb. %bedrijfsnaam% zal uiteindelijk de bedrijfsnaam weergeven). Een lijst van deze variabelen is terug te vinden onder de knop {T} na het dubbelklikken van het gewenste veld.

Voettekst
Met de rode "begin voettekst" lijn kan worden bepaald waar de producten moeten worden afgebroken naar een nieuwe pagina. Alle velden/teksten die zich onder de voettekst begeven zullen niet worden afgebroken en dus op elke pagina worden weergegeven.

Geavanceerde functies
Onder het menu item "Geavanceerd" tref je verschillende mogelijkheden aan m.b.t. opmaak en specifieke mogelijkheden voor je sjabloon. De variabele %betalingsbericht% kan hier worden ingesteld via het tabblad "Betalingsvoorwaarden". Deze zal de gewenste tekst tonen afhankelijk van de gekozen betaalmethode per factuur.

QR code
Je kunt een QR code plaatsen die linkt naar de betaalpagina. Deze QR code is alleen zichtbaar als er een betaling nodig is en zal dus worden verborgen bij een credit -, reeds betaalde - of incasso factuur. Je kunt de %betalingsbericht% tekst gebruiken voor aanvullende instructies voor de QR code.

Voorbeeld PDF
Tijdens elk gewenst moment kun je rechtsboven klikken op de optie "Voorbeeld PDF". Hiermee krijg je een actuele weergave van hoe de factuur/offerte eruit zal komen te zien.

Opslaan
Het is verstandig om regelmatig tijdens het opmaken van je sjabloon op "Opslaan" te klikken als je tevreden bent met de tussentijdse vooruitgang. Zodra je een nieuwe factuur/offerte aanmaakt zal deze gebruik maken van het nieuwste sjabloon. Eerder gegenereerde facturen zullen niet veranderen.

Wijzigingen ongedaan maken
Mocht je onverhoopt een foutje hebben gemaakt kun je altijd een wijziging ongedaan maken. Selecteer hiervoor linksboven de sjabloon, bij de kolom "acties" kun je kiezen voor "Wijzigingen ongedaan maken". Hiermee ga je terug naar de laatst opgeslagen versie. Je kunt ook helemaal opnieuw beginnen door "Reset sjabloon" te selecteren.

Opmaak gebruiken voor een ander sjabloon
Tevreden met je opmaak? Gebruik deze dan als uitgangspunt voor een ander sjabloon. Klik linksboven op je sjabloon naam, bij de kolom "acties" kun je "Kopieren van" kiezen.

Overige tips
- Gebruik {tekst %variabele%} om een lege variabele niet te tonen in de PDF. Om ook een nieuwe regel na een variabele ook te verwijderen kun je [tekst %variabele%] gebruiken.
- Het uploaden van een PDF achtergrond kan problemen geven, indien dit het geval is kunt u beter een JPG of PNG uploaden of contact met ons opnemen.
- Houdt "Ctrl" ingedrukt om te velden nauwkeurig te positioneren. Ook kunt je met "Ctrl" meerdere velden gelijktijdig selecteren om als geheel te verplaatsen.